Huur ik particulier of sociaal?
Veel mensen zijn onzeker over de betekenis van particuliere huur. Een recente huurder vroeg: "Ik huur van een particulier, dus ik zit in de particuliere sector, toch?" Dat is niet altijd het geval. Het hebben van een particuliere verhuurder betekent niet noodzakelijk dat je in de particuliere sector huurt.
Huur Huis Verzekering Gebreken
De Liberalisatiegrens
Of je woning als sociaal of particulier wordt geclassificeerd, wordt bepaald door de huurprijs aan het begin van je huurovereenkomst, waarbij de liberalisatiegrens de sleutelfactor is.
Illustratie:
Als je in 2016 een huurovereenkomst hebt getekend voor €700 (kale huur), was de liberalisatiegrens €710,63. In dit geval val je onder de sociale sector. Het maakt niet uit of je huurt van een particulier persoon of een woningcorporatie. De initiële huurprijs is de bepalende factor.
Als de huur de liberalisatiegrens overschrijdt, valt je woning onder de particuliere sector, en helaas kun je dan geen gebruik maken van bepaalde procedures van de Huurcommissie. Er zijn twee uitzonderingen waarbij je toch Huurcommissieprocedures kunt gebruiken:
Je verhuurder geeft schriftelijke toestemming om een procedure te starten.
Het huurcontract staat je toe om contact op te nemen met de Huurcommissie in geval van geschillen.
Deze voorwaarden zijn bedoeld voor procedures waarvoor je normaal gesproken niet in aanmerking zou komen. Toch zijn er nog steeds verschillende procedures die je in de particuliere sector kunt starten zonder aan bovenstaande voorwaarden te voldoen.
Procedures in de Vrije Sector:
Een dergelijke procedure is bezwaar maken tegen de jaarlijkse huurverhoging in de particuliere sector. Je kunt deze procedure starten als de verhuurder zich niet aan de wettelijke voorschriften voor jaarlijkse huurverhogingen in de particuliere sector houdt.
In de meeste gevallen heeft dit betrekking op een huurverhoging die het jaarlijks door de overheid vastgestelde wettelijke percentage overschrijdt. Raadpleeg de website van de overheid voor informatie over huurverhogingen in de particuliere sector.
Beoordeling van de Huurprijs
Beoordeling van een Nieuwe Huurovereenkomst
De initiële huurprijsbeoordeling kan ook worden gestart als je in de particuliere sector huurt. Je moet deze procedure binnen zes maanden na het begin van je overeenkomst starten. Met een tijdelijk huurcontract mag je dit tot zes maanden na het einde van je contract doen.
Opsplitsen van een All-Inclusive Huurovereenkomst
Als je een all-inclusive huurovereenkomst hebt, wordt deze altijd als sociaal beschouwd. Tijdens een procedure zal je all-inclusive huurovereenkomst worden gesplitst. Als je meer wilt weten over je opties, neem dan contact op met een van onze juridische adviseurs.
Procedures in de Sociale Sector
Is je huur lager dan de liberalisatiegrens op het moment dat je je huurovereenkomst hebt getekend? In dat geval heb je recht op verschillende procedures bij de Huurcommissie. Dit omvat procedures voor het aanpakken van gebreken aan je woning. Om deze procedure te starten, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Juridische Begeleiding voor Huurders
Naast het aanpakken van onderhoudsproblemen zijn er nog verschillende andere procedures tot je beschikking, zoals het beoordelen van de jaarlijkse servicekostenoverzichten en het splitsen van je all-inclusive huurovereenkomst. Ontdek alle procedures waar Claimly ondersteuning biedt.